Nieuws

28 feb

Openluchttheater Valkenburg opent het seizoen in mei 2018

Het openluchttheater seizoen begint in Valkenburg op 19 mei 2018. Het theater biedt een gevarieerd programma met (inter)nationale artiesten en musici uit diverse disciplines; klassiek, jazz, pop, dans, jeugdtheater en wereldmuziek. Hieronder een selectie van een aantal artiesten:

  • Brigitte Kaandorp Wereld Tournee – zaterdag 19 mei
  • Pink Project – ode aan rockgroep Pink Floyd – vrijdag 1 juni
  • Opera Zuid- Un ballo in Maschera – zaterdag 16 juni
  • TIRR Fest – ode aan coldplay etc – zondag 24 juni
  • LikeU2 – ode aan de groep U2 – zondag 29 juli
  • QUEEN – Viper Tribute Band – zaterdag 4 augustus
  • ABBA Tribute (vorig jaar uitverkocht) – vrijdag 17 augustus

Historie Openluchttheater Valkenburg
Aan de basis staat de imposante rotsformatie die in de volksmond ‘De Heksenkeuken’ wordt genoemd. Een naam die verwijst naar de Bokkenrijders, van wie men dacht dat ze hier bij elkaar kwamen alvorens aan hun rooftochten te beginnen. In 1915 bouwt de architect Pierre Cuypers in zes weken tijd deze rotsformatie om tot Openluchttheater waarbij er van de rotswand een tribune uitgehouwen wordt voor 1200 toeschouwers.

Op 6 juni 1916 opent Openluchttheater Valkenburg haar poorten. De familie Diepen en acteur Vincent Berghegge spelen een grote rol in de uitwerking van de ontwikkelingsplannen van het Openluchttheater.

De glorietijd van het theater ( jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw) kwamen soms wel 80.000 bezoekers per seizoen naar het theater. Door de opkomst van de TV en teruglopende bezoekersaantallen ging medio jaren ’70 het theater dicht. Doch in 1983 werd er gestart met de restauratie en twee jaar later werden er weer voorstellingen gegeven. In de zomermaanden biedt het theater een gevarieerd programma aan met vele optredens van bekend tot minder bekende (inter)nationale artiesten en musici uit diverse disciplines; klassiek, jazz, pop, dans, jeugdtheater en wereldmuziek.

Vanwege het 100-jarige bestaan van het Openluchttheater in Valkenburg in 2016 startte men al in 2015 met de bouw van een overkapping. De overkapping krijgt de vorm van bladeren, die passen bij de omgeving en zorgt ervoor dat artiesten namelijk tijdens de optredens droog blijven. Daarnaast moet het dak de akoestiek van het theater verbeteren. Het publiek blijft wel gewoon in de open lucht zitten.